Založ si blog

Manipulácia hlasovania relácie Na telo, 3. časť

Manipulácia je preukázaná vysokým, 110 násobným, jednorázovým, skokovým nárastom frekvencie posielania hlasov jednému z kandidátov po troch minútach normálneho vývoja. Článok obsahuje odkaz na videozáznam, ale aj výsledky hlasovania automaticky spracované frekvenciou 25 snímkov za sekundu vo forme CSV súboru.

Spôsob ako technicky zabezpečiť manipuláciu hlasovania relácie som rozoberal v prvom článku. V skratke, vysoké množstvo hlasov (napr. vo forme SMS) je možné odosielať pomocou obyčajného počítača, ktorý ma naviac modul pre komunikáciu s mobilnou sieťou. Čo sa týka softvérového vybavenia, podobný softvér je možné jednoducho nájsť na internete, príp. nie je pre bežného programátora problém taký softvér vytvoriť.

Celková idea významu manipulácie spočíva v tom, že hoc aktér vyhrá v relácii tým, že mu budú poslané hlasy, povedzme 5000 umelých hlasov, vyjde to stranu len na 1.000 eur (20 centov za hlas). Reláciu Na telo sleduje priebežne okolo pol milióna ľudí a za každého voliča dostane strana 7 eur. Teda stačí okolo 140 ľudí, ktorý sa vďaka výsledku hlasovania priklonia vo voľbe na ich stranu a pre stranu to začína byť výhodné. Teda stačí, aby traja ľudia z desattisíc len vďaka výsledku hlasovania zmenili názor v prospech strany. A už je to pre stranu výhodné. Mám skúsenosti s tým, že mnohí ľudia výsledok hlasovania v relácii Na telo neberú na ľahkú váhu a preto som presvedčený, že je dôležité poukazovať na takúto formu manipulácie.

Najjednoduchšie je, že pre vykonanie takejto manipulácie nepotrebujete takmer nič a dokonca ani absolútne nič legálne neporušíte. Nepotrebujete žiadnu zmluvu, žiadnu komunikáciu s Markízou, jednoducho, vôbec nič, len určitý obnos peňazí, o ktorom predpokladáte, že sa vám vráti. Je to ekonomicky výhodná, ale eticky neprípustná investícia.

Ak by ste do relácie takýmto spôsobom poslali menší počet hlasov, zrejme by to bolo nezistiteľné. Avšak, keď posielate hlasov veľa, už je to potrebné urobiť tak, aby to nebolo nápadné. Nemôžete napríklad, keď to preženiem, začat posielať veľké množstvo hlasov len na dobu 5 minút a potom okamžite prestať. Pretože pri takejto, jednoduchej analýze, ktorú v tomto článku prezentujem sa to veľmi jasne prejaví.

Môžete zapnúť automat na hlasovanie, keď chcete pridať napr. 50 hlasov za minútu, pokiaľ od ľudí prichádza napr. 150 hlasov za minútu. Ak však od ľudí prichádza len 10 hlasov za minútu a zrazu z ničoho nič začne skokovo prichádzať 60 hlasov za minútu, tak je to podozrivé. Je dôležité si uvedomiť, že na tom, že prichádza 60 hlasov za minútu nie je absolútne nič zlé. Avšak veľmi problematické je, ak nárast tejto frekvencie nie je plynulý, ba dokonca je úplne skokový. To by potom znamenalo, že všetci ľudia, ktorí tieto hlasy posielajú tak začali robiť všetci od jedného momentu. Článkom vôbec nechcem poukázať na to kto vyhral, alebo prehral. Chcem len poukázať, v doleuvedenom grafe (po rozkliknutí sa zväčší), na správanie sa vývoja počtu hlasov v čase, ktoré presne takýto skokový typ správania vykazuje.


Relácia, ktorá veľmi presne vykazuje horeuvedené správanie je zo dňa 13. novembra 2011. V relácií vystupoval pán Figeľ a pán Kaliňák. Graf je prevedený tak, aby zachytil frekvenciu pribúdania hlasov, viac tu. Na vodorovnej osi sú zobrazené časy s podstatnými momentmi (začiatok hlasovania, zlom vo frekvencii hlasovania a koniec hlasovania). Na zvislej osi je frekvencia, tj. počet hlasov za minútu, ktoré aktéri dostali.

Hlasovanie začína v 13:01:01, prirodzeným vývojom v začiatku relácie, obaja aktéri politickej diskusie dostávajú malé počty hlasov, konkrétne za prvé tri minúty do zlomu v 13:03:41, dostal pán Figeľ 12 a pán Kaliňák 18 hlasov. V momente od 13:03:41 sa veľmi rapídne tieto počty rozchádzajú, skokovo. Ďalšie informácie z informačného panela sú k dispozícií už o 16 sekúnd, pričom pán Figeľ dostane 5 hlasov, pán Kaliňák dostane 89 hlasov. Za ďalších 16 sekúnd dostane pán Figeľ 3 hlasy, pán Kaliňák 117 hlasov. Za ďalších 16 sekúnd dostane pán Figeľ 6 hlasov, pán Kaliňák 129 hlasov. Takto to pokračuje. Absolútne nie je podstatné, že pán Kaliňák dostáva veľa hlasov. Podstatné je, že pán Kaliňák začal dostávať podstatne vyššie množstvo hlasov od jedného konkrétneho kratkého momentu. Kým u pána Figeľa ostáva nárast plynulý (dostane 3 krát viac hlasov ako v predchádzajúcich 3 minútach, konkrétne 38), u pána Kaliňáka je nárast skokový (dostane 110 krát viac hlasov, konkrétne 1185).

Je nepredstaviteľné, že by z ničoho nič začali takto naraz ľudia posielať zrazu hlasy od 13:03:31, pričom dovtedy takmer vôbec. Preto tvrdím, že je takmer isté, že došlo k manipulácii hlasovania v prospech Roberta Kaliňáka.

Je zároveň celkom iróniou, že graf so zlomom, hoc zrkadlovo prevrátený, pripomína graf, ktorý prezentoval taktiež v (inej) relácií Na telo, pán Kažimír. Tento graf taktiež bol veľmi podozrivý.

Týmto grafom pán Kažimír poukazoval na vývoj ceny plynu a vplyv vlády SMER-SD, SNS, HZDS na cenu plynu. Ak si všimnete na zvislej osi cenu, tak išlo o to, že cena plynu mala klesnúť príchodom Roberta Fica až 9-násobne. Keďže obyčajný človek pozná cenu plynu, tak vie, že 9-násobne neklesla. Pán Kažimír neskôr komentoval tento graf tak, že „sadli na lep Štatistickému Úradu“, čo si môžete pozrieť tu.

Nebol som si istý významom frázy „sadnúť na lep“, podľa frazeologického slovníka to však znamená, že Štatistický Úrad pána Kažimíra prekábatil. To však, ale zároveň znamená, že pán Kažimír nemá absolútne žiadnu predstavu o cene plynu. Teda hoc ich politika je veľmi sociálna, tak to čo ľudí naozaj trápi, čím nepochybne cena plynu je, tak o tom nemajú elementárne znalosti. Pretože inak by určite cenu plynu poznali a vedeli by, že nemohla klesnúť 9 krát. Čo je taktiež veľmi závažné je fakt, že pánovi Kažimírovi na tomto grafe neprišlo nič nepodozrivé. Veď predsa prirodzene ho mohlo napadnúť, že to sme naozaj znížili cenu plynu 9 násobne? Ak takýto graf prezentoval, pričom bol vo vláde, ktorá rozhodovala o tom, čo sa dialo, tak je zrejme nekompetentný a je prirodzene možné, že bude robiť ďalšie chyby, napr. pri správe našich daní.

Alebo je tu ešte jedna možnosť. Že pán Kažimír ako vyštudovaný ekonóm, ktorý bol vo vláde, veľmi dobre pozná vývoj ceny plynu. Uvedomuje si možnosť, ktorú im Štatistický Úrad nepriamo ponúkol tým, že v poznámke pod čiarou sa uvádza, že od roku 2007 sa používa iná merná jednotka na plyn. Môže teda priamo použiť údaje od Štatistického Úradu, odvolávať sa naň a v prípade, že sa to prevalí má geniálnu výhovorku. V krátkom televíznom spote následne povie, že „sadli na lep“ a problém je vyriešený. Inak, taký dovetok, 2921 hlasov. Že sa tým veciam lepšie verí, keď im veria aj „ostatní“.

Je opäť len a len na Vás, ktorá interpretácia sa Vám zdá dôveryhodnejšia. Opäť tvrdím, že manipulácia stranou SMER-SD bola uskutočnená vo väčšine relácií a funguje to tak už niekoľko rokov. Dáta už nespracúvam ja ručne, ale mnou vytvorený softvér, ktorý reláciu z videozáznamu prevedie na počty hlasovania pre oboch aktérov. Takto je relácia spracovaná v 25 snímkoch za sekundu a teda mám aj podrobnú predstavu o tom, ako hlasy pribúdali veľmi presne.

Z tohto dôvodu si dovoľujem dať verejne k dispozícií CSV súbor s hodnotami počtu hlasovania spracované 25 snímkov za sekundu pre oboch aktérov práve k tejto relácii z 13. novembra 2011.

V prípade záujmu, či pochybností opäť ďalšiu reláciu veľmi rád zverejním. Všetko je pripravené.

RE: RE: SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácii Na telo

07.03.2012

Pán Záhoránsky, musím uviesť aj ja pár vecí na správnu mieru. Vaša argumentácia je logicky výborná, až na posledné odstavce, kde už vôbec výborná nie je. Článok, ktorý ste poslal veľmi dobre a detailne rozoberá situáciu, ako je možné manipulovať hlasovanie v relácií. Technicky je to správny prístup, vyžaduje si však zásah do softvéru. Ja tvrdím, že [...]

SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácií Na telo

05.03.2012

Strana SMER-SD opätovne urobila závažnú chybu v manipulačnom procese v relácií Na telo zo dňa 4. marca 2012, vďaka čomu je opäť možné jednoducho preukázať manipuláciu. Samozrejme, aj v tomto je prípade k dispozícií videozáznam, aby informácie boli ľahko overiteľné. V poslednom článku, ktorý bol reakciou na reláciu z 12. februára 2012, som upozorňoval na vysokú [...]

Manipulácia hlasovania v relácií Na telo

14.02.2012

Téma týkajúca sa podozrenia manipulácie hlasovania v relácií Na telo je pomerne známa. Obzvlášť náročné je manipuláciu preukázať z verejne dostupných zdrojov. Ale vďaka hrubej chybe v procese manipulácie v relácii Na telo z 12. februára 2012 to možné je. A to najlepšie na tom je to, že si túto informáciu môžete overiť aj vy sami, práve teraz. Z verejne dostupného [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

moldavsky

Blog asi len o politike. Rád sa nechám vyviesť z omylu. V komentároch prosím o dôslednosť a logickosť. Nestojím o to, aby som mal pravdu. Ak ju viete logicky vyvrátiť, tak to prosím urobte. Je to vaša možnost aj povinnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 58022x
Priemerná čítanosť článkov: 11604x

Autor blogu

Kategórie