Založ si blog

Manipulácia hlasovania v relácií Na telo

Téma týkajúca sa podozrenia manipulácie hlasovania v relácií Na telo je pomerne známa. Obzvlášť náročné je manipuláciu preukázať z verejne dostupných zdrojov. Ale vďaka hrubej chybe v procese manipulácie v relácii Na telo z 12. februára 2012 to možné je. A to najlepšie na tom je to, že si túto informáciu môžete overiť aj vy sami, práve teraz. Z verejne dostupného videozáznamu.

Osobne sa sledovaním hlasovania v relácií Na telo zapodievam už dlhšiu dobu. Nakoľko nikdy nebola situácia ohľadom manipulácie tak zrejmá ako práve v poslednej relácií, mal som opodstatnené obavy zo zmyslu publikovať pozorované informácie. Chyba, ktorá sa však udiala je natoľko zreteľná, že lepšia príležitosť zrejme nikdy nepríde. Obzvlášť, ak si skupina so záujmom o manipuláciu bude dávať podstatne väčší pozor; čo sa da plne očakávať.

Videozáznam z archívu TV Markíza si môžete pozrieť tu. Vľavo dole sa priebežne s časom zobrazujú momentálne hodnoty počtu hlasov pre oboch zúčastnených aktérov politickej diskusie (začína sa od 1:31).

Analýza spočívala v manuálnom zapisovaní si hodnôt vždy, keď boli k dispozícií, tj. približne každých 16 sekúnd. Z takto získaných informácií môžeme jednoducho vypočítať množstvo hlasov, ktoré každých 16 sekúnd pribudne. Keď tento nárast hlasov vydelíme ubehnutým časom (tj. 16 sekúnd), získame frekvenciu posielania hlasov. Takto dostaneme presnú predstavu o tom, „koľko ludí“ v danom čase posielalo hlasy (počet hlasov za sekundu).

Predstava manipulácie hlasovania spočíva v neúmernom posielaní hlasov niektorému z kandidátov. Prirodzene sa naskytá otázka, prečo posielať hlasy kandidátovi, keďže každý hlas stojí určité peniaze (konkrétne 0.2 eur – SMS, 0.6 eur – volanie).

Pre podporovateľa kandidáta (jeho voliča) znamená víťazstvo jeho kandidáta potvrdenie vlastnej voľby s ostatnými „ľuďmi“ – teda v tomto prípade ide o utvrdenie sa v názore a účelom je zamedzenie pripúšťania alternatív. V prípade nerozhodnutého voliča podnecuje víťazstvo aktéra prikláňať sa na jeho stranu. Pripomeňme, že reláciu Na telo sleduje priebežne okolo pol milióna divákov, potenciálne voličov; za každého voliča získa strana 7 eur.

Realizáciu početného posielania hlasov je z technického hľadiska možné zabezpečiť automatom. Pod automatom si stačí predstaviť počítač s modulom, ktorý umožňuje komunikovať s klasickou mobilnou sieťou (príp. viacero takých modulov na zabezpečenie väčšieho množstva komunikácie). Takýto automat však zvyčajne nebude posielať hlasy periodicky, pretože by to bolo veľmi nápadné (a ľahko detekovateľné). Preto sa do posielania vnáša veľa náhodilosti, aby bolo podstatne zložitejšie jeho účinok spozorovať (príp. aj aby to bolo nemožné, ak je to spravené veľmi sofistikovane).

Avšak, v prípade, že v dvoch tretinách relácie takto plne rozbehnutý automat vypnete, tak pokiaľ to neurobíte aspoň ako tak rozumne (napr. postupným znižovaním frekvencie odosielania hlasov), tak vznikne obrovský zlom, ktorý sa na frekvencii okamžite prejaví. A zrejme presne to sa v nedeľu stalo. Je až zarážajúce aká obrovská chyba to je a ako jednoducho si to môžete overiť. Všetko je znázornené na nasledujúcom grafe (po rozklikutí sa zväčší). Pod grafom sa nachádza popis.

 

hlasovanie na telo

Na vodorovnej osi je znázornený čas s popisom význačných udalostí. Na zvislej osi je frekvencia odosielania hlasov, tj. počet hlasov za sekundu. Graf je rozdelený na dve oblasti, vzhľadom na bod zlomu.

Môžeme vidieť, že frekvencia pribúdania hlasov u pána Pašku (modrá farba) je podstatne vyššia ako v prípade pána Sulíka (červená farba), to však vo vysokej miere platí iba v ľavej časti od zlomu. Konkrétne za tento čas, tj. 18 minút a 29 sekúnd získal p. Paška 4093 hlasov, teda v priemere 221 hlasov za minútu. Obdobným spôsobom vypočítame pravú stranu od zlomu, výsledok je nad pravou svorkou.

Prejdime na konkrétne počty hlasov vzhľadom na 16 sekundové časti. Za prvých 16 sekúnd dostal pán Paška 37 hlasov, za ďalších 16 sekúnd už 71 hlasov, a za ďalších 16 sekúnd 57. Richard Sulík mal vtedy 5 hlasov spolu. Takto môžme pokračovať až približne do dvoch tretín relácie. Aj posledná 16 sekundová časť od 13:19:44 do 13:20:00 priniesla pánovi Paškovi 56 hlasov. Ale v tomto momente nastáva obrovský zlom. Pán Paška dostane za zvyšných 11 minút aj 29 sekúnd len 51 hlasov, čo je menej ako za predchádzajúcich 16 sekúnd.

 

Zdá sa vám to neuveriteľné? Tak neváhajte ani sekundu a všetky informácie si overte vo videozázname relácie Na Telo.

RE: RE: SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácii Na telo

07.03.2012

Pán Záhoránsky, musím uviesť aj ja pár vecí na správnu mieru. Vaša argumentácia je logicky výborná, až na posledné odstavce, kde už vôbec výborná nie je. Článok, ktorý ste poslal veľmi dobre a detailne rozoberá situáciu, ako je možné manipulovať hlasovanie v relácií. Technicky je to správny prístup, vyžaduje si však zásah do softvéru. Ja tvrdím, že [...]

Manipulácia hlasovania relácie Na telo, 3. časť

07.03.2012

Manipulácia je preukázaná vysokým, 110 násobným, jednorázovým, skokovým nárastom frekvencie posielania hlasov jednému z kandidátov po troch minútach normálneho vývoja. Článok obsahuje odkaz na videozáznam, ale aj výsledky hlasovania automaticky spracované frekvenciou 25 snímkov za sekundu vo forme CSV súboru. Spôsob ako technicky zabezpečiť manipuláciu hlasovania [...]

SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácií Na telo

05.03.2012

Strana SMER-SD opätovne urobila závažnú chybu v manipulačnom procese v relácií Na telo zo dňa 4. marca 2012, vďaka čomu je opäť možné jednoducho preukázať manipuláciu. Samozrejme, aj v tomto je prípade k dispozícií videozáznam, aby informácie boli ľahko overiteľné. V poslednom článku, ktorý bol reakciou na reláciu z 12. februára 2012, som upozorňoval na vysokú [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

moldavsky

Blog asi len o politike. Rád sa nechám vyviesť z omylu. V komentároch prosím o dôslednosť a logickosť. Nestojím o to, aby som mal pravdu. Ak ju viete logicky vyvrátiť, tak to prosím urobte. Je to vaša možnost aj povinnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 58028x
Priemerná čítanosť článkov: 11606x

Autor blogu

Kategórie