Založ si blog

Iba 172 krát v Gorile, keďže sa ho to netýka

O tom, že sa v spise Gorila vyskytuje množstvo politikov z SDKÚ už dnes niet pochýb. Ale hoc to vo verejnosti tak nevyzerá, v zverejnenom spise Gorila sa celkom často vyskytuje aj politik Robert Fico. Presnejšie, jeho meno sa spomína v spise rovných 172 krát. Napriek tomu v súčasnosti na jasne položenú otázku, či sa s Jaroslav Haščákom stretol neodpovedal. V prípade, že by sa s pánom Haščákom nestretol, tak by bolo zvláštne, že by na túto otázku neodpovedal; zvlášť ak by sa mohol jasne dištancovať od všetkého, čo sa v Gorile opisuje.

 

Vzhľadom na to, že autenticita spisu Gorila je momentálne na vzostupe a vzhľadom na to, že Robert Fico stretnutie nepopiera, je celkom prirodzené myslieť si, že Robert Fico sa teda naozaj s Jaroslavom Haščákom stretol. Dokonca sa zo spisu môžme dozvedieť, že nielen raz. Častejšie sa s Jaroslavom Haščákom stretával aj František Határ, osobný tajomník predsedu Fica.

 

V spise Gorila sa okrem iného napr. dozvedáme o ľudoch, ktorý podľa Jaroslava Haščáka finančne stoja za stranou SMER-SD. Konkrétne v spise sa uvádza: Haščák vymenúva 5 akcionárov SMERu: Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč (Fedor Flašík), Jozef Brhel a Ivan Kiňo.

 

Tak napr. Mgr. Juraj Široký je spolumajiteľom stavebnej spoločnosti Váhostav, ktorá sa spolupodieľala na viacerých projektoch ako napr. výstavba diaľníc či rekonštrukcia bratislavského hradu. Na tom samozrejme nie je nič zlé, dôležité je pozrieť sa a dôkladne zhodnotiť informácie, ktoré o týchto zákazkách vieme.

 

Tak napr. prehľadávaním informácií na tému dialnice siroky sa dozvedáme zo zdrojov, že existovalo podozrenie na manipuláciu s číslami analýzy cenovej výhodnosti stavby diaľníc. Dokonca dnes už aj vieme, že konkrétne v tejto veci bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie. Prirodzene by nás teda malo zaujímať dozvedieť sa o tejto téme viac.

 

Môžeme sa dozvedieť, že výstavba diaľnice D1 mohla byť realizovaná dvoma spôsobmi. Úlohou vlády bolo rozhodnúť sa, ktorý spôsob bude výhodnejší (pre občanov). Okrem konvenčnej možnosti financovania štátom, bola aj možnosť financovať s účasťou súkromného sektora (PPP projekt). Je známe, že PPP projekty zvyšujú finálnu cenu, avšak skracujú čas dodania, odporúčajú sa na menšie projekty.

 

Rovnaký názor zrejme zdieľal exminister dopravy Ľubomír Vážny, keď vyslovil 24. 7. 2006 pre denník Pravda: Ak bude strategický referenčný rámec podľa našich predstáv, potreba budovania a financovania diaľnic cez verejno-súkromné partnerstvá, označované ako PPP projekty, nie je potrebná. Tento spôsob by nám pomohol len z hľadiska času a termínov. Diaľnice cez PPP sú o 50 až 70 percent drahšie, ako bežné investície od štátu.

 

Ministerstvo dopravy si teda nechalo vytvoriť analýzu u spoločnosti Wood & Company, ktorá porovnávala cenovú výhodnosť konvenčného modelu voči PPP projektu. Vo výsledkoch analýzy sa uvádza, že PPP projekt vychádza drahšie o viac ako 546 miliónov EUR (teda takmer 17 miliárd SKK) voči konvenčnému modelu. Avšak vo vládnych materiáloch sa uvádzajú iné sumy. Rozdiel 546 miliónov EUR v neprospech PPP je znížený na 29 miliónov.

 

Analytici z denníka TREND sa touto témou zaoberali na detailnej úrovni a podarilo sa im zistiť spôsob, akým k rozdielnej sume prišlo; bolo potrebné pre to dožadovať sa konkrétnych dokumentov na ministerstve. Zároveň sa dozvedáme, že na ich vydanie niekedy čakali aj vyše mesiaca.

 

V konečnom dôsledku im bolo sprístupnených 8 dokumentov, z ktorých bolo jasné, že všetky vychádzajú z jediného. V každom z dokumentov sú len inak nastavené niektoré z podstatných čísel, vďaka čomu je možné výrazne ovplyvňovať predpokladanú sumu celkovej zákazky.

 

Ľudia upravujúci tieto čísla to naviac robili ale veľmi nedôsledne – napr. v tom istom dokumente sa ráta s infláciou na úrovni 3, ale aj 6 percent v závislosti od toho, kde sa používa. Konkrétne za manipuláciu s výsledkom analýzy je obvinený bývalý šéf sekcie u exministra Vážneho. V prípade dokazania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov. Minister spravodlivosti sa k prípadu vyjadril, že Dôkazná situácia je v tomto prípade pomerne jednoznačná.

 

Pri požiadavkách na stavbu diaľnice sa z dôvodu uprednostnenia PPP neprimerane dbá o to, aby sa úseky postavili za podstatne kratší čas ako bolo naprojektované. Voči predstavám autorov projektov približne za polovicu. Záujemci o realizáciu stavby hovoria, že takto sa náklady na stavbu diaľníc zvýšia o 30 až 40 percent. Rezortu dopravy to nevadí, ani napriek tomu, že je to najväčšia verejná zákazka v histórii SR.

 

Podvod je dokonaný podpisom IV. dodatku ku zmluve, ktorá zhotoviteľovi posúva termíny. To zároveň hovorí jasnou rečou: že o tieto termíny nikdy v podstate nešlo. Čo je však úplne zaražajúce je fakt, že posunutie termínov (ktoré boli veľkou príčinou zbytočného predraženia) neznamená zníženie celkovej ceny. Teda to, čo primárne cenu navýšilo, je zrazu tým, čo naša bývalá vláda bez problémov ignoruje.

Diaľnice cez PPP projekty sú iba opticky drahšie.
Ľubomír Vážny.

 

Veď sú, keď sú transparentné. Keď sa tam nemanipuluje. To vám nik neberie.

 

Pán Fico neobhajujte prosím ako veľmi sú dôležité diaľnice. To všetci dobre a detailne vieme. Je však rozdiel ich postaviť za 3 miliardy eúr, alebo za 2 miliardy eúr, alebo za 5 miliard eúr. Je to veľký rozdiel.

RE: RE: SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácii Na telo

07.03.2012

Pán Záhoránsky, musím uviesť aj ja pár vecí na správnu mieru. Vaša argumentácia je logicky výborná, až na posledné odstavce, kde už vôbec výborná nie je. Článok, ktorý ste poslal veľmi dobre a detailne rozoberá situáciu, ako je možné manipulovať hlasovanie v relácií. Technicky je to správny prístup, vyžaduje si však zásah do softvéru. Ja tvrdím, že [...]

Manipulácia hlasovania relácie Na telo, 3. časť

07.03.2012

Manipulácia je preukázaná vysokým, 110 násobným, jednorázovým, skokovým nárastom frekvencie posielania hlasov jednému z kandidátov po troch minútach normálneho vývoja. Článok obsahuje odkaz na videozáznam, ale aj výsledky hlasovania automaticky spracované frekvenciou 25 snímkov za sekundu vo forme CSV súboru. Spôsob ako technicky zabezpečiť manipuláciu hlasovania [...]

SMER-SD opäť manipuloval hlasovanie v relácií Na telo

05.03.2012

Strana SMER-SD opätovne urobila závažnú chybu v manipulačnom procese v relácií Na telo zo dňa 4. marca 2012, vďaka čomu je opäť možné jednoducho preukázať manipuláciu. Samozrejme, aj v tomto je prípade k dispozícií videozáznam, aby informácie boli ľahko overiteľné. V poslednom článku, ktorý bol reakciou na reláciu z 12. februára 2012, som upozorňoval na vysokú [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

moldavsky

Blog asi len o politike. Rád sa nechám vyviesť z omylu. V komentároch prosím o dôslednosť a logickosť. Nestojím o to, aby som mal pravdu. Ak ju viete logicky vyvrátiť, tak to prosím urobte. Je to vaša možnost aj povinnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 58003x
Priemerná čítanosť článkov: 11601x

Autor blogu

Kategórie